ТОП-18 найкращих засобів для чищення шкіряних меблів та диванів з натуральної шкіри

Останнім часом наші клієнти дуже часто запитують про засоби, які підходять для чищення меблів зі шкіри.

У цьому тематичному огляді ми спробували зібрати різноманітні ефективні засоби для чищення шкіряних меблів. Хочу відразу розставити всі крапки над «і»: далеко не всі ці засоби були нами випробувані на практиці. Частину ми можемо сміливо Вам порадити, оскільки впевнені у їхній ефективності. Інші були відібрані з провідних рейтингових українських онлайн-магазинів, за порадою продавців шкіряних меблів та інших фахівців.

Не бачимо жодного сенсу витрачати час на опис ефективності засобу для чищення шкіряних диванів, якщо його неможливо купити в нашій країні, тому всі чистючі засоби, перелічені далі, ви зможете купити в Україні.
Готуючи матеріал для цієї статті, ми передивились тонни інформації, у тому числі на інших меблевих сайтах, форумах та блогах. І дійшли сумного висновку: кожен радить щось своє, найчастіше саме той засіб, який продається у нього в крамниці. Ми хочемо роз’яснити, чим краще користуватися для догляду та чищення шкіряних меблів, а чим взагалі не варто.

Отже, всі засоби для шкіряних меблів умовно можна поділити на такі типи.

Засоби для догляду за шкірою дивана

Це найчисленніша група, до якої можна віднести ті засоби, які допомагають доглядати за шкіряними меблями. Різні просочення, лосьйони, поліролі та кондиціонери. Ці засоби продовжують термін служби натуральної шкіри, допомагають її захищати від ультрафіолету, сухості, відштовхують пил, воду і таке інше. Але вони не допомагають прибрати плями або очистити шкіряні меблі від бруду.

Рекомендуємо звернути особливу увагу на засоби цієї групи та придбати собі пару-трійку засобів для постійного догляду за шкіряними меблями. Наприклад, гарною звичкою стане полірування шкіряного дивана кондиціонером або іншим засобом із восковою основою або гліцерином.

Засоби для чищення шкіри меблів

Сюди відносяться різні засоби для виведення плям. На ринку їх існує безліч. Ми ж рекомендуємо віддавати перевагу тим засобам, де на флаконі зазначено, що цей засіб підходить саме для шкіряних меблів, а не просто для шкіри чи шкіряного одягу.

Існує велика кількість засобів для догляду та чищення шкіряних автомобільних крісел. На жаль, багато продавців меблів не бачать жодної різниці між автомобільними шкіряними меблями та домашніми. І тому роблять помилки, пропонуючи покупцям м’яких шкіряних меблів для дому або в офіс засоби для догляду за автокріслами. Це не правильно. В силу своєї специфіки автомобільна меблева шкіра та шкіра для м’яких меблів відрізняються за структурою, товщиною, здатністю опору УФ-променям і, відповідно, догляд за ними повинен відрізнятися. Якщо товстішу автомобільну шкіру обробити лагідними засобами для домашніх меблів, то ефект буде не особливо помітний. І, навпаки, якщо сильніші засоби оброблять м’яку шкіру на домашньому дивані або кріслі, наслідки можуть бути поганими для меблів. Аж до руйнування верхнього шару шкіри. І після такого чищення залишиться лише один шлях – перетяжка шкіряних меблів.

Якщо раптом на своїх меблях з натуральної шкіри Ви побачили плями від жиру, бруду або сліди незрозумілого походження, потрібно відразу ж вжити заходів щодо їх усунення. Чим довше шкіряні меблі будуть залишатися забрудненими, тим більше зусиль Вам доведеться докласти для їх чищення. Адже бруд та жир повільно, але впевнено проникають у верхній шар шкіри та в’їдаються у структуру матеріалу. Скористайтеся спеціальними засобами для очищення шкіряних меблів залежно від характеру забруднення. Наприклад, універсальний засіб для чищення шкіряних диванів буде менш ефективним, ніж спеціальний засіб для видалення жиру з меблевої шкіри.

Засоби для фарбування шкіряних меблів

Існують професійні засоби для фарбування меблевої шкіри та побутові. До побутових відносяться аерозолі та просочення для отримання більш насиченого кольору шкіряних меблів, а також для надання їм відтінку. Самостійно перефарбувати жовтий шкіряний диван у зелений у Вас, на жаль, не вийде. Однак наситити глибоким кольором шкіру, що трохи вигоріла, або якщо колір трохи потьмянів – ось це якраз можна зробити самостійно в домашніх умовах.

У цій статті ми робитимемо огляд засобів для фарбування шкіряних меблів. Це дуже серйозна тема, яка має безліччю нюансів, і тому потребує особливої ​​уваги.

Рекомендації з чищення шкіряних меблів:

Перед тим, як обробити тим чи іншим засобом свої шкіряні меблі, ми рекомендуємо ретельно вивчити інструкцію із застосування. Меблева шкіра буває також різних типів і краще підібрати засіб, що підходить саме Вашим шкіряним меблям. Обов’язково одягайте рукавички під час обробки меблів і робіть це в приміщенні, що добре провітрюється. Також краще спочатку випробувати засіб на невеликій ділянці дивана або крісла, яке найгірше всього видно. Щоб через 20-30 хвилин подивитися, як поведе себе шкіра після обробки цим засобом. Якщо нічого страшного не сталося, можете сміливо приступати до глобальнішого догляду за своїми шкіряними меблями.

Кожен із перерахованих вище 3-х типів коштів буває наступних видів:

  • Рідина (в ємностях або спрей),
  • Гель,
  • Паста,
  • Крем, молочко, лосьйон,
  • Порошок,
  • Піна,
  • Олія,
  • Воск.

Кращі засоби для шкіряних меблів

Ознайомтеся з короткими оглядами на той чи інший засіб та виберіть свій найкращий засіб для догляду за шкіряними меблями.

1 Крем-кондиціонер Grass Leather Cleaner

Країна виробник Німеччина
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Крем

Для обробки шкіряних меблів з метою їхнього зволоження, запобігання пересиханню та захисту від УФ променів рекомендуємо використовувати досить ефективний та недорогий крем-кондиціонер “Grass Leather Cleaner”.

До його складу входить гліцерин, колаген, кокосова олія, УФ-фільтр, віск та силікон. Надає натуральній шкірі блиск та відновлює її, попереджає передчасне старіння.

Підходить як для шкіряних автокрісел, так і для шкіряних меблів, одягу, сумок та взуття.

2 Засіб для догляду за шкірою Leather Furniture cleaner Well Done

Країна виробник Угорщина
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Рідина з розпилювачем

Даний досить недорогий засіб Угорського виробництва покращує зовнішній вигляд шкіряних меблів.

Також надає меблям приємного аромату, очищає і видаляє дрібні забруднення.
Засіб є також антибактеріальним. Підходить для догляду за шкіряними диванами, кріслами та іншими предметами із натуральної шкіри.

3 Крем для виробів із натуральної шкіри Tableau Leather Cream

Країна виробник Велика Британія
Тип Засіб для догляду за шкірою та для її чищення
Вигляд засобу Крем

Шкіра – це натуральний матеріал, за яким потрібно постійно доглядати, очищати та насичувати. Тоді шкіряні меблі прослужать довше і виглядатимуть привабливіше. У складі засобу для шкіряних меблів Tableau Leather містяться віск та ланолін, які пом’якшують натуральну меблеву шкіру, надають їй блиску та захищають від зовнішнього впливу навколишнього середовища. Крім меблів підходить для догляду інших виробів з натуральної шкіри.

До складу цієї серії входять піна для глибокого очищення шкіряних меблів (Tableau Foam Leather Cleaner), мус для чищення (Tableau Leather Cleaning Mousse), очисник для шкіряних виробів (Liquid Leather Cleaner).

Також у цій серії є дуже корисний засіб для видалення помади та чорнильних слідів зі шкіряних меблів, сумок, одягу та взуття (Tableau Ink Remover). Однак цей засіб рідко зустрічається у продажу в Україні, проте його можна замовити на амазоні або в будь-якому іншому європейському магазині.

4 Мило для шкіри шкіри Antiquax Leather Soap

Країна виробник Велика Британія
Тип Засіб для догляду за шкірою та для її чищення
Вигляд засобу Паста

Насправді цей засіб виглядає у вигляді пасти і є сумішшю мила і воску, яка допоможе зробити меблеву шкіру чистою та еластичною.

Підходить для більшості видів меблевої шкіри, за винятком необробленої шкіри та нубуку.

5 Засіб для чищення Bagi Супер шкіра

Країна виробник Ізраїль
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Рідина з розпилювачем

За допомогою цього засобу можна очистити, оновити шкіру, повернути їй привабливий зовнішній вигляд та нейтралізувати статичну напругу.

Також допоможе прибрати невеликі плями, позбутися відбитків пальців і надати шкіряним меблям приємного аромату.

6 Засіб для шкіри 4 в 1 HG

Країна виробник Нідерланди
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Рідина


Цей засіб для чищення позиціонується як саме меблевий засіб для натуральної шкіри. Його використання допомагає захистити шкіряні меблі від появи брудних плям і вологи, робить колір меблів більш насиченим, а саму шкіру – еластичною та м’якою.

Надає верхньому шару шкіри блиску.
Не рекомендується використовувати цей засіб на занадто зношених шкіряних меблях, де сама шкіра занадто пошкоджена або потерта.

7 Засіб для догляду за меблями зі шкіри Centralin Lederfit

Країна виробник Німеччина
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Молочко

Молочко для меблевої натуральної шкіри, у складі якого є олія авокадо. Не тільки очищає шкіру, а й живить і зволожує її, захищаючи шкіряні меблі від пересихання.

Підходить для будь-якої гладкої шкіри – як меблевої, так і побутової (одяг, сумки, взуття). Добре допомагає пошкодженій шкірі.

Centralin – це німецький бренд, який спеціалізується на елітних доглядових засобах за виробами з натуральної шкіри.

8 Очищувач для шкіряних виробів MAVI STEP Total Cleaner

Країна виробник Україна-Франція-Іспанія
Тип Засіб для догляду за шкірою та для підготовки шкіри до реставрації або фарбування
Вигляд засобу Молочко

Цей бренд себе чудово зарекомендував на ринку шкіряного взуття, проте більшу частину своїх чистючих засобів компанія позиціонує і як засоби для догляду за шкіряними меблями. До них відноситься очисник для шкіри.

Ефективно очищає бруд, розлучення від солі, розкриває пори шкіри та готує меблі для подальшої реставрації та фарбування.

Не є фінальним засобом! Після нього шкіру потрібно обробити відповідним чином. Використовується професіоналами меблевого та взуттєвого ринку.

9 Засіб для догляду та чищення натуральної шкіри Glutoclean

Країна виробник Німеччина
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вид средства

Рідина з розпилювачем

Засоби цієї торгової марки винайдені спеціально для ніжного чищення шкіряних меблів та інших виробів.

Цей засіб можна використовувати тільки для гладкої, шліфованої або перфорованої шкіри. Має дезодоруючий ефект, дбайливо очищає поверхню шкіряного дивана, робить шкіру м’якішою.

10 UNITERS набір для догляду за шкіряними меблями

Країна виробник Італія
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Набір: рідина, крем


До складу набору входять очисник, захисний крем, спеціальна губка та тканина.

Такого комплекту вистачить для обробки двомісного дивана та двох крісел.

Soft Cleaner – очищувальний засіб для натуральної шкіри, який діє м’яко і дбайливо. Не містить розчинників, виготовлен на підставі звичайної дистильованої води. Також підходить для догляду за аніліновою шкірою. Після використання очищувального засобу шкіру необхідно обробити другим засобом цього ж набору.
Protection Cream- захисний крем для натуральної шкіри будь-якого типу. Унікальність засобу полягає в тому, що він водночас захищає шкіру від пересихання та появи тріщин і просочує її спеціальним кондиціонером, що входить до складу. Створює прозорий паронепроникний шар, який збереже Ваші меблі від водних плям, бруду, олії та спирту.

Використовувати подібні засоби виробник рекомендує 2-4 рази на рік, залежно від інтенсивності експлуатації шкіряних меблів. А також від умов, в яких вони знаходяться (наприклад, сухі сонячні приміщення вимагають більш ретельного та частішого догляду за шкіряними диванами).

11 Набір для догляду за шкірою LB (leather boutique)

Країна виробник Україна
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Набір: рідина, крем

Складається з піни для очищення шкіряних меблів, універсального захисного крему та запасного універсального очищувального засобу.
Набору вистачить для очищення чотири рази тримісного дивана, а також шість разів покрити його захисним кремом. Адже захист шкіряним меблям потрібний частіше, ніж їхнє чищення.

Засоби цього комплекту містять спеціальні інгредієнти, які перешкоджають появі бактерій. Гарантовано покращують зовнішній вигляд шкіряних меблів та інших виробів, продовжуючи термін їхньої служби.

12 Weiman leather conditioner

Країна виробник США
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Спрей, крем, серветки


Дуже круті засоби для догляду за шкіряними меблями. На жаль, в Україні у продажу зустрічається рідко, проте їх можна без проблем замовити в Європі чи на Амазоні.

Спрей-очисник та кондиціонер для шкіри Weiman. Допомагає повернути шкіряним меблям м’якість та блиск. Формула спрею на основі натуральних олій зволожить Ваші шкіряні меблі, а також захистить їх від сонячних променів.

Крем-кондиціонер Weiman очищує, кондиціонує та захищає гладеньку меблеву шкіру. Допомагає омолодити шкіру завдяки зволожуючим компонентам. А також видаляє бруд та залишки їжі.

Серветки для шкіри, що кондиціонують – це зручний засіб для швидкого догляду за шкіряними меблями, який завжди під рукою. Також надає омолоджуючу дію та захищає від УФ-променів.

13 Набір для догляду за шкірою Leather care Furniture clinic

Країна виробник Велика Британія
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Емульсія

Включає засоби, які допомагають ефективно доглядати за шкірою або утримувати шкіряні меблі у відмінному стані. Підходить для натуральної шкіри всіх типів та кольорів, крім замші та нубуку.

У комплекті йде очищувач разом із спеціальною губкою, за допомогою якого засіб наноситься на меблеву шкіру. Після того, як шкіра підсохне після обробки очисником, другий захисний засіб наноситься з набору за допомогою м’якої тканини круговими рухами.

Набору вистачить для триразової обробки 3-місного дивана та для його покриття захисним кремом 6 разів.

Засоби для догляду за автомобільними кріслами зі шкіри, які при цьому підходять і для домашніх та офісних меблів.

14 Leder Reiniger Mild

Країна виробник Польща
Тип Засіб для чищення шкіри
Вигляд засобу Рідина з розпилювачем

Ефективний засіб для чищення та видалення бруду та плям з гладкої шкіри, у тому числі й меблевої. Делікатно очищує поверхню гладкої шкіри, не ушкоджуючи її структуру та не стираючи верхній шар фарби. Крім того, цей засіб відмінно прибирає багато неприємних запахів, наприклад, як сигаретний дим, запахи їжі, поту і т.д. Використовується як для чищення автокрісел, так і для інших видів шкіряних меблів.

Важливо: не підходить для анілінової шкіри, а також натуральної шкіри з відкритими порами. Не видаляє сліди жиру, плями крові.

Colourlock – відомий бренд Польського походження, який поєднує засоби догляду за шкірою меблів, автомобільних крісел та інших шкіряних виробів.

15 Farecla GG3 PRO Leather Cleaner

Країна виробник Велика Британія
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Рідина з розпилювачем

Дуже якісний засіб, що позиціонується як засіб для догляду за автомобільними кріслами з натуральної шкіри. Але при цьому є примітка, що підходить і для домашніх шкіряних меблів. Спінений засіб на основі ланолінових масел проникає глибоко в шкіряні покриви, піднімають забруднення та допомагають їх видаленню зі шкіряної поверхні.

16 Очисник та лосьйон для шкіри Meguiar’s Mirror Bright™ Leather Lotion

Країна виробник Велика Британія
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Лосьйон

До складу лосьйону входить олія жожоба, олія какао та алое віра. Всі речовини разом надають комплексну зволожуючу та поживну дію на меблеву шкіру, роблять її приємною на дотик, м’якою та еластичною.

Використовуючи цей засіб, можна очистити та захистити поверхню меблевої шкіри, а також надати кондиціонуючий вплив. Очищує, кондиціонує та захищає шкіряні поверхні.

Даний виробник має й інші цікаві продукти для чищення та догляду за шкіряними меблями, але, на жаль, в Україні вони не представлені.

17 Кондиціонер очищення шкіри TURTLE WAX

Країна виробник США
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Рідина

Очищує та зволожує меблеву шкіру. Допомагає видалити бруд та невеликі плями зі шкіряної оббивки меблів.

Крім того, за допомогою цього засоба можна відновити колишню м’якість шкіри, захистити її від негативного впливу сонячних променів та старіння.

Дуже простий у застосуванні. Може використовуватись як для догляду за шкіряними меблями, так і для автокрісел.

18 Кондиціонер для натуральної шкіри Koch Chemie Leather Star

Країна виробник Німеччина
Тип Засіб для догляду за шкірою
Вигляд засобу Емульсія

Професійний засіб догляду за автомобільною шкірою. Також підходить для догляду за шкіряними меблями, одягом, сумками та іншими виробами з натуральної шкіри.

Являє собою маслянисту емульсію на основі води, склад якої розрахований для догляду за натуральною шкірою. Невелика кількість даного засобу, нанесена на зовнішній шар шкіряних меблів, зробить їх несприйнятливими до води та олійних плям. При цьому шкіра продовжує дихати, водночас стаючи м’якою та еластичною.

Як часто потрібно чистити шкіряні меблі

Дуже важливо! Обираючи засіб для догляду чи чищення шкіряних меблів, обов’язково читайте інструкцію! В інтернеті велика кількість негативних відгуків щодо того чи іншого засобу, які пов’язані з негативним досвідом чищення шкіри в минулому. Однак у більшості випадків це не пов’язано з якістю самого засобу. Проблема полягає в тому, що засіб міг бути застосований неправильно, не підходить для певного типу меблевої шкіри, тощо.

Тому, ще раз, хочемо підкреслити: обробляти потрібно невеликий шматочок шкіряних меблів, який найгірше видно (щоб у разі негативного результату пляма не впадала у вічі).

Фахівці радять чистити меблі лосьйонами та бальзамами не частіше 2-3 разів на рік. Цього цілком достатньо для підтримки меблевої шкіри у відмінному стані, попереджає її висихання та підтримує еластичність.

Звичайно, якщо мова йде про видалення плям і забруднень, то тоді вже засоби використовувати за потреби.

У жодному разі не використовуйте побутові засоби для чищення меблів з натуральної шкіри! Пральний порошок, мило для видалення плям з текстилю, ваніш та інша хімія не тільки не допоможе, але й з високою ймовірністю зіпсує Ваші меблі. І тоді без перетяжки шкіряних меблів Вам не обійтися.